Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Gegevens van de diepte en de samenstelling van de zeebodem, over getijden, stromingen en golven zijn zeer belangrijk voor de wijze waarop we gebruik kunnen maken van het water - de zee, rivieren en kanalen, havens en kust. Als hydrograaf verzamel je daar gegevens over en je verwerkt die zodanig dat op grond daarvan zeekaarten gemaakt kunnen worden.Tevens kunnen aan de hand van de door jou verzamelde gegevens pijpleidingen en havens aangelegd en uitgebreid worden. Ook kunnen aan de hand van deze gegevens kunstmatige eilanden in zee gebouwd worden en olie- en gaswinningsplatforms geplaatst kunnen worden. Je kunt werken bij maritieme bedrijven, baggerbedrijven, offshore-industrie, onderzoekinstellingen voor oceanografisch onderzoek. Je werkt vaak zowel op zee (om de gegevens te verzamelen) als aan wal (om ze uit te werken en te overleggen met opdrachtgevers).
Opleidingsinhoud
De propedeuse duurt 1 jaar. Je oriënteert je op het werkveld en je krijgt een aantal basisvakken, die geïntegreerd worden aangeboden. Je werkt in groepsverband aan opdrachten. Tijdens deze projecten leer je samenwerken met je medestudenten. Je leer de werkzaamheden zo te verdelen, dat er op tijd een kwalitatief goed product afgeleverd kan worden. Vakken die daarbij aan de orde komen zijn bijvoorbeeld: wis- en natuurkunde, mechanica en informatica. Ook volg je vakken als bedrijfskunde, Nederlands, Engels, scheepswerktuigkunde, elektrotechniek, navigatie, nautische instrumenten en systemen.In de hoofdfase (3 jaar) ga je dieper en uitgebreider op de stof in. Er worden beroepsgerichte vakken toegevoegd als meteorologie, geofysica, landmeetkunde, hydrografische meetsystemen en kustwaterbouwkunde. In het tweede en derde jaar loop je een stage. In het laatste jaar ben je bezig met de beroepsgerichte examenvakken. Je werkt zelfstandig of in groepen aan opdrachten die gerelateerd zijn aan de praktijk. Je sluit de studie af met een afstudeeropdracht.
Vooropleiding
Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.Kosten
In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijdse opleiding:
- Deeltijd of duale opleiding:
Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.