Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als Middenkaderfunctionaris afbouw en onderhoud kleur- en interieuradviseur ben je werkzaam in de schilders- en onderhoudsbedrijfstak. Je voert je werkzaamheden uit voor diverse opdrachtgevers ten aanzien van de kleur en inrichting van woon- en werkruimtes, zowel binnen als buiten. Je werkt veelal in loondienst, maar je kunt ook als zelfstandig ondernemer of freelancer werkzaam zijn.Als kleur- en interieuradviseur begeleid je één of meerdere projecten. Je voert je werkzaamheden op kantoor uit, waar je het kleur- en interieur- en verftechnisch advies opstelt. Op de werkplek begeleid je de uitvoering van het advies. Je voert je werkzaamheden zelfstandig uit en werkt hierbij samen met diverse personen zoals je leidinggevende, de opdrachtgever, de uitvoerende medewerkers, specialisten en leveranciers.
Je weet creativiteit, ruimtelijk en esthetisch inzicht, kostenbewustzijn met doel- en resultaatgerichtheid te combineren. Je houdt nieuwe ontwikkelingen in je vakgebied bij en past deze toe. Daarnaast heb je als kleur- en interieuradviseur affiniteit met en bent vaardig in het omgaan met hard- en software op het gebied van tekenen en kleurbepaling.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding leer je alles op het gebied van kleur en interieur. Je leert welke kleuren goed op elkaar aansluiten, hoe je ruimtes efficiënt en mooi kan inrichten en welke materialen er zijn. Je kunt vakken verwachten zoals: styling, stijlleer, kleurleer en vormgeving. Daarnaast is het ook belangrijk dat je jezelf en je dienst kan verkopen bij de mensen. Je leert hierover bij het vak marketing. Je gaat leren hoe je dit aanpakt en hoe je goede adviezen kan geven.Zoals bij elke mbo-opleiding zijn er een aantal standaard vakken in je vakkenpakket. Dit zijn onder andere Nederlands, Engels en rekenen.
Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:
- je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
- je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
- een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.