Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Als Taxichauffeur vervoer je personen met personenauto's en -busjes met maximaal negen zitplaatsen (inclusief bestuurder). Een groot deel van de taxi ondernemingen zijn bedrijven met één of twee taxi's (de zogenaamde eigenrijders). Als chauffeur heb je te maken met onregelmatige diensten.Als Taxichauffeur heb je in eerste instantie een dienstverlenend beroep. Belangrijk is dat je beschikt over goede communicatieve en sociale vaardigheden. Voor de passagiers ben jij het aanspreekpunt van het taxibedrijf dat je vertegenwoordigt. Je bent de schakel tussen bedrijf en passagier en je bent je daar ook bewust van.
Als Taxichauffeur werk je aan preventieve conflicthantering. Daarmee wordt bedoeld dat je bij een conflictgevoelige situatie zodanig optreedt dat een conflict niet uitbreekt. Je maakt in samenspraak met de centralist een goede afweging tussen de kwaliteit van de dienstverlening en de doelmatigheid van de bedrijfsvoering, waarbij de kwaliteit van de dienstverlening voorop staat. Je vervoert als Taxichauffeur je passagiers veilig, vlot en comfortabel door het steeds drukker wordende verkeer. Je bent dan ook in staat een afwijkende route te kiezen als de situatie daarom vraagt. Ook beoordeel jij of een passagier wel of niet kan worden vervoerd. Onder bepaalde omstandigheden mag je als chauffeur weigeren passagiers te vervoeren, bijvoorbeeld passagiers waarvan de rolstoel niet goed kan worden vastgezet, agressieve passagiers of passagiers die langere ritten niet vooruit wensen te betalen. Dit besluit is de verantwoordelijkheid van jou als chauffeur. Jij houdt jouw vaardigheden en vakkennis bij, volgt nieuwe ontwikkelingen en richtlijnen in het beroep en past deze toe.
Je hebt als Taxichauffeur een uitvoerende rol en bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van je eigen werk: je zorgt ervoor dat de passagiers op efficiënte, veilige en comfortabele wijze worden vervoerd en dat de klant tevreden is. Je bent daarnaast verantwoordelijk ten opzichte van het voertuig, jezelf, de passagiers en medeweggebruikers. Je handelt in lijn met deze verantwoordelijkheid en betracht daarbij de nodige zorg voor materieel, milieu, veiligheid en economisch werken. Daarnaast werk je zelfstandig handel je bij incidenten die de sociale veiligheid in het gedrang brengen.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding leer je alles over het veilig vervoeren van personen door middel van je taxi. Hierbij komen ook andere onderdelen aan bod zoals veiligheid en het omgaan met lastige situaties. Als taxichauffeur ben je op alles voorbereid, wat je leert tijdens de opleiding. Daarnaast krijg je les over levensreddend handelen en bij welke personen extra eisen zijn indien je deze vervoert. Hierbij kun je denken aan ziekere of oudere passagiers.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:- een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
- een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
- een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
- zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.