Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
In het hedendaagse bedrijfsleven is veel vraag naar generalisten. Moderne managers die alle facetten van een organisatie kunnen overzien. Mensen die op strategisch niveau kunnen meedenken maar ook op operationeel niveau zaken naar zich toe kunnen trekken.Als Bedrijfskundige bent u in staat om in deze groeiende behoefte te voorzien. Een Bedrijfskundige is in staat om bedrijfsprocessen te analyseren en te optimaliseren en kan gefundeerde adviezen geven om een organisatie te verbeteren. Hij is in staat om de verschillende processen binnen een bedrijf zodanig in te richten dat alle activiteiten perfect op elkaar zijn afgestemd.
De diversiteit aan werkzaamheden maakt het werk van een Bedrijfskundige aantrekkelijk en uitdagend. Als Bedrijfskundige bent u de spil van een organisatie en dient u van veel markten thuis te zijn. U moet in staat zijn om zich op diverse niveaus te begeven en bent de schakel tussen werkvloer en topmanagement of directie. Enerzijds adviseert u de directie over het te voeren beleid, anderzijds bent u in staat om het uitgestippelde beleid te vervatten in concrete acties voor het middenkader en de mensen op de werkvloer. Om deze rol goed te kunnen vervullen dient u breed opgeleid te zijn en knowhow te hebben van de belangrijkste disciplines van een organisatie.
Een Bedrijfskundige dient kennis te hebben van zaken als automatisering, logistiek, financiën en marketing. Nog belangrijker is echter om de raakvlakken tussen deze disciplines goed in beeld te hebben. Wat zijn de consequenties van een beslissing op een bepaalde afdeling voor de totale organisatie? Hoe dient een strategische beleidsverandering te worden vertaald in concrete procedures voor de werknemers in het middenkader en op de werkvloer? Welke impact heeft een geplande marketing-actie op de productie en logistiek? Op welke wijze dient een nieuw automatiseringssysteem in een organisatie te worden geïmplementeerd? Dit is slechts een kleine greep uit de vraagstukken die een Bedrijfskundige moet kunnen oplossen.
Belangrijk is dat een Bedrijfskundige altijd het overzicht behoudt en alles vanuit een strategische en integrale invalshoek weet te benaderen. Juist deze methode van werken gaan we u in deze fantastische opleiding leren. U doet namelijk niet alleen kennis op van een groot aantal afzonderlijke vakgebieden, maar weet deze specifieke kennis ook te combineren tot concrete organisatie-oplossingen. Met de kennis uit deze opleiding zult u een fantastische sparringpartner zijn voor de directie en management van een organisatie!
Beroepsmogelijkheden en werkveld
Een Bedrijfskundige is een generalist die in staat is om de directie en het hoger management ondersteunt en adviseert op het gebied van bedrijfseconomische, bedrijfskundige, automatiseringstechnische, logistieke en commerciële processen. U kunt zowel terechtkomen bij organisaties in de private sector als bij organisaties in de publieke sector. Mogelijke beroepen:
- Operations Manager
- Procescontroller
- Manager Inkoop & Logistiek
- Kwaliteitscoördinator
- Management Consultant
- Projectleider/ manager
- Business development manager
- Beleidsmedewerker
- Supply chain analist
- Manager Planning & Control
- Commercieel Manager
- Business analist
Uiteraard behoort het zelfstandig ondernemerschap ook tot de mogelijkheden.
Opleidingsinhoud

De Bachelor-opleiding Bedrijfskunde bestaat uit 12 onderwijseenheden, een stage/praktijkcomponent en een afstudeeropdracht.
Net als in de werkelijkheid staan de verschillende vakgebieden binnen een onderwijseenheid niet los van elkaar, maar is er een duidelijke relatie en integratie tussen de afzonderlijke vakgebieden. Iedere onderwijseenheid bestaat uit een aantal toetseenheden (vakken). Een toetseenheid is een cluster van leerstof die afgerond wordt met een beoordeling. In de meeste gevallen zal de beoordeling gebeuren op basis van een schriftelijke tentamen en een afsluitende action learning opdracht. Door middel van de action learning opdracht wordt de theorie gekoppeld aan de beroepspraktijk.
De opleiding bestaat uit twee fases: een propedeuse fase (eerste jaar) en een hoofdfase. In het eerste jaar maakt u door middel van een aantal inleidende vakken kennis met het vakgebied Bedrijfskunde. Als u de propedeuse fase succesvol afrondt, ontvangt u het officiële propedeuse-diploma.
Vooropleiding
Een HAVO-, VWO- of MBO-diploma (niveau 4) is voor toelating tot een HBO Bachelor-opleiding vereist. Bent u 21 jaar of ouder en niet in het bezit van één van deze diploma’s, dan bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan de 21+ toets. U kunt deze optie aankruisen op het aanmeldformulier.Middels deze gratis toets kunt u alsnog aantonen over het juiste niveau te beschikken. Deze toets hoeft u vooraf niet voor te bereiden. De toelatingscommissie besluit naar aanleiding van de uitslag van de toets, of u met de HBO Bachelor-opleiding kunt starten.
Kosten
Studeren MET hulp, prijs per studiejaar: € 1299,00 of 12 x € 119,00Het lesgeld is inclusief de benodigde leerboeken en lesstof.
Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?
Voor wie is de opleiding bedoeld?- Personen met een Nemas / Management-vooropleiding die in relatief korte tijd diepgaande kennis willen opdoen van een aantal andere aanverwante vakgebieden (zoals logistiek, marketing, personeel & organisatie). Dit is mogelijk door de vrijstellingsmogelijkheden. Uiteraard dient u wel te voldoen aan de vooropleidingseisen.
- Personen met een aanverwante vooropleiding die in relatief korte tijd diepgaande kennis willen opdoen van Bedrijfskunde. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen die een vooropleiding hebben gevolgd op het gebied van marketing, logistiek of personeel & organisatie. Dit is mogelijk door de vrijstellingsmogelijkheden. Uiteraard dient u wel te voldoen aan de vooropleidingseisen.
- Personen die voldoen aan de vooropleidingseisen maar geen bedrijfskundig getinte of aanverwante vooropleiding hebben gevolgd. Door middel van het volgen van deze opleiding is het mogelijk om in zeer beknopte periode een krachtige bedrijfskundige basis te ontwikkelen.