Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
In een modern bedrijf speelt logistiek een essentiële rol. Het logistieke proces dient ervoor te zorgen dat goederen- en informatiestromen binnen een bedrijf optimaal verlopen. Door de constant veranderende omgevingsfactoren moet een bedrijf in staat zijn om bliksemsnel op deze veranderingen te kunnen inspelen.Producten veranderen, de vraag vanuit de markt verandert, technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op en er ontstaan nieuwe afzetmarkten. Al deze ontwikkelingen hebben invloed op het logistieke proces binnen een bedrijf.
In deze context is een goed opererend logistiek apparaat voor een bedrijf van levensbelang. Alle processen binnen een bedrijf dienen naadloos op elkaar aan te sluiten en bij veranderingen in de omgeving moet er snel geschakeld kunnen worden. In de unieke opleiding Logistiek & Organisatie wordt u opgeleid tot een allround-organisatiedeskundige die in staat is om complexe logistieke en organisatorische vraagstukken op adequate wijze op te lossen. U overziet alle processen en probeert deze constant te structureren en te optimaliseren. U bent in staat om de goederen- en informatiestromen binnen een bedrijf zodanig te laten verlopen dat elke afdeling hier van kan profiteren.
In de opleiding wordt niet alleen aandacht besteed aan logistiek maar ook aan andere bedrijfsprocessen. Hoe kunnen alle processen zodanig op elkaar worden afgestemd dat er binnen een organisatie een optimale “routing” ontstaat. Dit geldt niet alleen voor productiebedrijven. Ook in handelsbedrijven en dienstverlenende bedrijven speelt logistiek een grote rol.
In deze opleiding doet u bijvoorbeeld kennis op van zaken als productie-logistiek, distributie-logistiek, inkoop-logistiek en supply chain management. Er wordt echter ook aandacht besteed aan onderwerpen als marketing, verkoop, administratieve organisatie, financiële en bedrijfseconomische aspecten, management vaardigheden en juridische aspecten. Zo bent u constant in staat om vanuit een logistieke invalshoek op een creatieve manier mee te denken met andere afdelingen.
De opleiding Logistiek & Organisatie van de NHA is uniek omdat hij is opgezet vanuit een integrale bedrijfskundige benadering. Waar liggen de raakvlakken tussen logistiek en andere disciplines binnen het bedrijf? Welke invloeden kunnen bepaalde activiteiten van andere afdelingen hebben op het functioneren van het logistieke apparaat? Onze visie is dat een goede Manager Logistiek & Organisatie een brede kijk dient te hebben op de organisatie en altijd afdelingsoverschrijdend bezig dient te zijn. Door het volgen van deze opleiding bent u straks dus niet alleen een specialist op logistiek gebied maar bent u door uw bedrijfskundige kennis breed inzetbaar binnen de gehele organisatie!
Opleidingsinhoud

De opleiding Logistiek & Organisatie bestaat uit 12 onderwijs-eenheden, een stage/praktijkcomponent en een afstudeeropdracht.
Net als in de werkelijkheid staan de verschillende vakgebieden binnen een onderwijseenheid niet los van elkaar, maar is er een duidelijke relatie en integratie tussen de afzonderlijke vakgebieden. Iedere onderwijseenheid bestaat uit een aantal toetseenheden (vakken). Een toetseenheid is een cluster van leerstof die afgerond wordt met een beoordeling. In de meeste gevallen zal de beoordeling gebeuren op basis van een schriftelijke tentamen en een afsluitende action learning opdracht. Door middel van de action learning opdracht wordt de theorie gekoppeld aan de beroepspraktijk.
De opleiding bestaat uit twee fases: een propedeuse fase (eerste jaar) en een hoofdfase. In het eerste jaar maakt u door middel van een aantal inleidende vakken kennis met het vakgebied Logistiek & Organisatie. Als u de propedeuse fase succesvol afrondt, ontvangt u het officiële propedeuse-diploma.
Vooropleiding
Een HAVO-, VWO- of MBO-diploma (niveau 4) is voor toelating tot een HBO Bachelor-opleiding vereist. Bent u 21 jaar of ouder en niet in het bezit van één van deze diploma’s, dan bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan de 21+ toets. U kunt deze optie aankruisen op het aanmeldformulier.Middels deze gratis toets kunt u alsnog aantonen over het juiste niveau te beschikken. Deze toets hoeft u vooraf niet voor te bereiden. De toelatingscommissie besluit naar aanleiding van de uitslag van de toets, of u met de HBO Bachelor-opleiding kunt starten.
Kosten
Studeren MET hulp, prijs per studiejaar: € 1299,00 of 12 x € 119,00Het lesgeld is inclusief de benodigde leerboeken en lesstof.
Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?
Voor wie is de opleiding bedoeld?- Personen met een logistiek getinte vooropleiding die in relatief korte tijd diepgaande kennis willen opdoen van een aantal andere aanverwante vakgebieden (zoals financieel management, marketing, personeel & organisatie). Dit is mogelijk door de vrijstellingsmogelijkheden. Uiteraard dient u wel te voldoen aan de vooropleidingseisen.
- Personen met een aanverwante niet-logistiek getinte vooropleiding die in relatief korte tijd diepgaande kennis willen opdoen van financieel management. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen die een vooropleiding hebben gevolgd op het gebied van marketing, financieel management of personeel & organisatie. Dit is mogelijk door de vrijstellingsmogelijkheden. Uiteraard dient u wel te voldoen aan de vooropleidingseisen.
- Personen die voldoen aan de vooropleidingseisen maar geen logistiek getinte of aanverwante vooropleiding hebben gevolgd. Door middel van het volgen van deze opleiding is het mogelijk om in zeer beknopte periode een krachtige logistieke basis te ontwikkelen.