Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
U leert hoogwaardige ICT-kennis te vertalen naar bruikbare kennis en vaardigheden voor de dagelijkse praktijk. Als afgestudeerde ‘Bachelor of Education’ in ICT bent u dé specialist op het gebied van onderwijs en ICT. Dit biedt u veel toekomstmogelijkheden binnen het onderwijs en bij bedrijven en instellingen. De deeltijdopleiding leidt op tot 2e-graads docent ICT, waarmee u onderwijs mag verzorgen binnen het voortgezet onderwijs en het beroepsonderwijs.Een wereld zonder ICT kunnen wij ons niet meer voorstellen. Toch is het nog niet zo lang geleden dat de eerste personal computers hun intrede deden. Nu, enkele decennia later, volgen de ontwikkelingen zich in steeds hoger tempo op. Het aantal vacatures in de ICT groeit dan ook nog steeds enorm en als er ergens een continue scholingsbehoefte is, dan is dat wel binnen de ICT. Zowel het opleiden voor ICT-beroepen als het leren werken met software applicaties is een specialisme van Fontys. U leert hoogwaardige ICT-kennis te vertalen naar bruikbare kennis en vaardigheden voor de dagelijkse praktijk.
Als afgestudeerde 'Bachelor of Education' in ICT bent u dé specialist op het gebied van onderwijs en ICT. Dit biedt u veel toekomstmogelijkheden binnen het onderwijs en bij bedrijven en instellingen.
De deeltijdopleiding leidt op tot 2e-graads docent ICT, waarmee u onderwijs mag verzorgen binnen het voortgezet onderwijs en het beroepsonderwijs. De bacheloropleiding Docent Informatie en Communicatie Technologie en leidt tot Bachelor of Education.
Opleidingsinhoud
De competenties voor alle lerarenopleidingen zijn landelijk vastgesteld door de Stichting Beroepskwaliteit Leraren (SBL). De 7 SBL-competenties voor leraren zijn:1.Interpersoonlijk competent:geeft op een goede manier leiding, schept als docent een open en coöperatief klimaat met ruimte voor interactie.
2.Pedagogisch competent: biedt leerlingen een veilige leer-en werkomgeving, geeft structuur en houvast en bevordert dat leerlingen zich kunnen ontwikkelen.
3.Vakinhoudelijk en vakdidactisch competent: de leerinhouden van een bepaald vak of beroep eigen maken en dit over kunnen brengen naar leerlingen. Houdt rekening met individuele verschillen en stimuleert leerlingen om op eigen niveau te leren en werken individueel en met elkaar.
4.Organisatorisch competent: draagt zorg voor organisatorische zaken die samenhangen met het onderwijs en het leerproces van de leerlingen in de school en op de leerwerkplek.
5.Competent in samenwerking met collega’s: zorgt voor goede afstemming met collega’s en draagt bij tot het goed functioneren van de schoolorganisatie.
6.Competent in samenwerking met de omgeving: onderhoudt contacten met leerwerkbedrijven, met ouders en verzorgers en zorgt voor goede afstemming.
7.Competent in reflectie en ontwikkeling: denkt regelmatig na over en is planmatig bezig met de ontwikkeling in het eigen vakgebied en binnen de schoolorganisatie.
De bacheloropleiding Docent ICT bestaat uit drie fasen:
- A propedeutische fase
- B hoofdfase
- C afstudeerfase:na afronding ben je startbekwaam
Dit betekent dat er dus drie momenten zijn in de opleiding waarop een competentie-examen wordt afgenomen. Hierbij wordt gekeken of u aan de eisen die gesteld worden aan een bepaalde studiefase voldoet.
Hoe ziet de opleiding er uit
Als u een deeltijdopleiding volgt, komt u maximaal 2 avonden per week naar de PTH. Tijdens die bijeenkomsten volgt u cursussen of trainingen, werkt u aan projecten en vinden intervisiebijeenkomsten plaats. Projecten vormen een rode draad in de opleiding. Aan de hand van een projectopdracht verzamelt u kennis en informatie, traint u uw vaardigheden en ontwikkelt u een beroepsproduct. Dit kan een projectopdracht voor leerlingen, een onderwijsleermiddel (E-learning, cd-rom, handleiding) of een onderwijsactiviteit zijn die u gaat uitvoeren. Onderwijskundige kennis, vakkennis en kennis van het vertalen worden daarbij geïntegreerd. Het eindproduct vormt de bewijslast voor uw portfolio. Aan het begin van de opleiding laten we u kennis maken met didactische toepassingen van ICT in het onderwijs.Videocommunicatie, multimedia, electronische leeromgevingen en digitaal portfolio komen daarbij uitgebreid aan bod. Waar mogelijk worden deze ICT-toepassingen ook gebruikt in de opleiding.We veronderstellen dat studenten de beschikking hebben over een eigen PC.
De ICT-kennis doet u op door het volgen van vakleerarrangementen. Hierin worden theorie en praktijk afgewisseld. Een greep uit de vakleerarrangementen:
- Client Server technologie
- Datacommunicatie en netwerken
- Databases
- Object georiënteerd programmeren
- Industriële automatisering
- Administratieve informatiesystemen
- Embedded Software technologie
Vooropleiding
Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.Kosten
In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijdse opleiding:
- Deeltijd of duale opleiding:
Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.