Wat doe je?
Als kraanmachinist kun je met veel verschillende kranen werken zoals bijvoorbeeld een mobiele of torenkraan. Je wordt ingezet bij bouwprojecten waar grote en zware materialen voor nodig zijn. De opdrachten krijg je van de uitvoerder die over het bouwproject gaat.Als je een mobiele kraan bestuurt, rijd je zelf naar de bouwplaats. Je maakt de kraan gebruiksklaar en stelt de machine stabiel en waterpas op. Samen met de uitvoerder overleg je hoe je bepaalde taken het beste kan aanpakken.
Via een speciale lift word je omhoog gehesen naar de cabine. Eenmaal boven in de cabine neem je plaats op de bestuurdersstoel. Met knoppen, hendels en pedalen bedien je de kraan. Je hijst zware materialen op en zet ze op de juiste plek neer. Dit vergt veel precisiewerk. Samen met het grondpersoneel zorg je ervoor dat de materialen goed bevestigd zijn. Met gebarentaal en allerlei andere aanwijzingen communiceer je met elkaar.
De veiligheid van de mensen in jouw omgeving is heel belangrijk. Afhankelijk van de last van de materialen zorg jij ervoor dat de juiste kettingen of kabels aan worden gebracht. Als alles eenmaal goed is bevestigd dan hijs je het materiaal omhoog en laat je het op de uiteindelijke locatie weer dalen. Daar staan weer mensen klaar om jou aanwijzingen te geven zodat het materiaal direct goed geplaatst wordt.
Voor het vak kraanmachinist moet je goed gekwalificeerd zijn, je dient dan ook in het bezit te zijn van een hijsbewijs.
Wat moet je kunnen?
Als kraanmachinist doe je veel zittend werk. Je moet een technisch inzicht hebben en goed kunnen coördineren. Daarnaast moet je goed kunnen samenwerken omdat jouw werk mede afhankelijk is van het grondpersoneel. Het is van groot belang dat je afstanden kan inschatten en diepte kunt zien.Spreken deze werkzaamheden je aan? Dan is het beroep kraanmachinist misschien wel iets voor jou!