Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Na het afronden van de opleiding tot glazenwasser kun je aan de slag als glazenwasser in de schoonmaak- en glazenwassersbranche. Hierbij kun je in loondienst werken, maar ook als zelfstandig ondernemer. De locaties waarop je werkzaam kunt zijn, zijn erg uiteenlopend: van kantoren en scholen tot aan flats van tien verdiepingen hoog. Als glazenwasser werk je alleen of in teamverband.Als glazenwasser is je voornaamste taak het uitvoeren en voorbereiden van de basisschoonmaakwerkzaamheden en sanitair-onderhoud. Dit doe je volgens de gestelde richtlijnen. Ook houd jij je aan de normen op gebied van Arbo en veiligheid. Daarnaast is het belangrijk om in teamverband te kunnen werken en met verschillende gebruikers van panden om te kunnen gaan. Hierbij speelt flexibiliteit en communicatie een grote rol. Ook ben je flexibel genoeg om onder tijdsdruk te kunnen presteren, met als resultaat een tevreden klant.
Opleidingsinhoud
Tijdens de opleiding leer je werken met alle materialen die je nodig hebt als glazenwasser. Dit houdt in dat je om leert gaan met ladders, hoogwerkers en gevelliften. Aangezien je vaak op grote hoogte werkt, zijn veiligheidsgordels geen overbodige luxe. Ook hier leer je mee werken.De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.
Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:- een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
- een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
- een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
- zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2024/2025 € 715,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.