Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
Zoals de opleidingsnaam al doet vermoeden, ben je werkzaam in de Film en Televisie industrie. In deze industrie kun je verschillende functies vervullen. Wanneer je de opleiding NFTA hebt afgerond heb je een goede kans op de arbeidsmarkt. Je kunt in verschillende werkvelden van de film en televisie wereld werk vinden. Je kunt bijvoorbeeld aan het werk als regisseur, cameraman of bijvoorbeeld productieleider. Je kunt je ook bezig houden met bijvoorbeeld het monteren van films, ontwerpen van decors en dergelijke.Opleidingsinhoud
Het eerste jaar is het algemeen propedeutisch jaar. Tijdens deze periode maak je kennis met alle elementen van het filmvak en het maken van televisie.Het theoriegedeelte bestaat uit het volgen van lessen scenario, regie, productie, camera, montage en geluid. Daarnaast is er een belangrijke plaats toebedeeld aan filmgeschiedenis en worden workshops onder de noemer ''ontmoetingen'' aangeboden. Deze worden bijvoorbeeld gewijd aan film & muziek en film & theater.
Het praktijkgedeelte vormt ongeveer 30 procent van het eerstejaars programma. Het bestaat uit een introductieoefening, een korte documentaire (de video-exterieur), een korte fictieoefening in de studio (de video-interieur) en kleine cameraoefeningen, die je allemaal in samenwerking met jaargenoten maakt. De audio-dia oefening maak je geheel zelfstandig; de programmeertechniek wordt uiteraard begeleid.
Het laatste deel van de propedeuse is gericht op je specialisatie. Je kunt binnen dat onderwijsonderdeel goed laten zien wat je waard bent binnen de vakrichting waarvoor je je bij toelating aanmeldde en werd geplaatst.Vanaf het tweede jaar specialiseer je je in een van de onderstaande vakrichtingen:
- Regie;
- Scenario;
- Productie;
- Camera & licht;
- Geluid;
- Production Design;
- Montage;
- Nieuwe Media.
Het tweede jaar bestaat uit het maken van diverse opdrachten m.b.t de door jouw gekozen specialisatie. Gedurende het derde en vierde jaar werk je zelfstandig aan producties en word je daarbij begeleid door coaches. Je krijgt in kleine groepen les van docenten van de academie en professionals uit het werkveld die tijdelijk als gastdocent aan de NFTA verbonden zijn. Verder loop je in het derde jaar stage in de beroepspraktijk.
Vooropleiding
Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.Kosten
In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijdse opleiding:
- Deeltijd of duale opleiding:
Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.