Kennisbank voor Studenten


Schulden

Het gebeurt ons allemaal wel eens: je gaat tegen beter weten in toch weer akkoord met een avondje uiteten inclusief bioscoop en checkt vlug nog even je bankrekening. Oeps. Je wist niet dat er ook een min voor je saldo kon staan…

Op zich is dit, als het eenmalig voorkomt, nog te overzien. Maar als je aan het eind van de maand geen geld meer hebt om je boodschappen, huur of collegegeld te betalen: dan heb je een groot probleem.

Oorzaak schulden

Er zijn veel oorzaken te bedenken waardoor studenten in de schulden komen. Het studentenleven is nou eenmaal duur. Maar waarom blijft de ene student schuldenvrij en heeft de ander de zoveelste aanmaning op de mat liggen?

Veel studenten komen in de schulden door drie oorzaken:

  • Meer geld uitgeven dan je hebt;
  • Verlies van je bijbaan of uren die in mindering worden gebracht;
  • Gebrek aan financiële vaardigheden.

Als je schulden hebt en verder geen inkomen, is het lastig om rente te betalen en schulden af te lossen. Het is dus noodzaak om zo snel mogelijk een plan van aanpak op te stellen. Hieronder vind je een aantal tips die je op weg helpen naar een schuldenvrij studentenleven:

Tip 1. Creëer inzicht

De eerste stap naar een positieve bankrekening is het in kaart brengen van je inkomsten, uitgaven en schulden. Door deze zaken helder op papier te zetten krijg je inzicht in de oorzaak van de schuld. Zo gauw je de oorzaak weet, je geeft bijvoorbeeld te veel uit aan kleding, kun je proberen deze kosten omlaag te brengen. Bepaal daarnaast hoeveel je af kunt lossen op basis van wat je per maand overhoudt.

Tip 2. Ga op zoek naar een bijbaan

Er geldt geen bijverdiengrens meer dus je mag onbeperkt bijverdienen. Door een bijbaan te zoeken kun je met de verdienste hiervan je schulden afbetalen. Op vacatures.roc.nl kun je een uitgebreid overzicht vinden van vacatures bij de meest uiteenlopende bedrijven. Misschien vind je hier wel een leuke bijbaan die ook nog eens aansluit op je studie!

Tip 3. Schakel hulp in

Schaamte voor een schuld komt vaak voor. Dit is dan ook de reden dat veel studenten geen hulp zoeken bij het op orde brengen van hun financiën. Dat is erg jammer, vooral omdat er speciale instanties zijn die je hierbij kunnen helpen. Neem daarom eens contact op met je gemeente en vraag naar de mogelijkheden wat betreft schuldhulpverlening.

Schuldbemiddeling

De schuldhulpverlener neemt in dit geval contact op met je schuldeiser(s) om betalingsafspraken te maken. Er wordt dan, in een periode van 36 maanden, zoveel mogelijk geld opzij gezet om de schulden af te betalen.

Schuldsanering

In het geval van schuldsanering wordt er een lening verstrekt door de gemeente. Het bedrag moet je samen met de rente daarover binnen 36 maanden aan de gemeente terugbetalen.


Laatst bekeken