Kennisbank voor Studenten


Stufi

Studiefinanciering
Biertjes met mate(n), grote bakken koffie om wakker te blijven en natuurlijk de oneindige stapels schoolboeken. Waar betalen al die studenten dat van?

Elke studerende Nederlander jonger dan 30 jaar heeft recht op Studiefinanciering. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een financiering waardoor jij je studie kan bekostigen. Het is een vrije keuze of je gebruik wilt maken van de Studiefinanciering ofwel stufi, of niet.
Studiefinanciering bestaat uit meerdere onderdelen. Zo is er de lening, de OV-chipkaart, de aanvullende beurs en collegegeldkrediet. Met je OV-chipkaart heb je de mogelijkheid vrij te reizen door het hele land. Of je liever in het weekend vrij reist om je oma eens een bezoekje te brengen, of je kaart gebruikt om op tijd in de collegezaal te zijn is jouw keus. Hoewel het reisproduct, de lening en het collegekrediet voor iedereen hetzelfde is, is de aanvullende beurs van de Studiefinanciering voor elke student anders. De hoogte hiervan is afhankelijk van het inkomen van je ouders.

Lenen kost geld!?
De Studiefinanciering is inderdaad een lening om de mooiste tijd van je leven een nog mooiere invulling te geven, maar dit zul je ook weer terug moeten betalen.
Maar geen paniek, zo erg is het niet. In het nieuwe leenstelsel is er een aflosperiode van 35 jaar. Dit betekent dat je 35 jaar de tijd krijgt je schuld af te lossen. Het bedrag wat je af zult moeten lossen is afhankelijk van de hoogte van je schuld. Ook wordt er gekeken naar je draagkracht, kun je het wel betalen? Als het maandbedrag te hoog is voor het salaris dat je ontvangt, worden er speciale regelingen getroffen. Geen reden om op rijstwafels te leven dus!

Presteren en motiveren
De Studiefinanciering is aangesteld om jongeren te motiveren door te leren na de middelbare school. Zodra je de weloverwogen beslissing hebt gemaakt om door te studeren en hierin een keuze hebt gemaakt, wil je natuurlijk presteren. Dit is dan ook wat de overheid van je verlangt. Het leenstelsel, de studiefinanciering, is dan ook een prestatiebeurs. Wanneer je binnen tien jaar een diploma weet te behalen, wordt de studiefinanciering (minus wat je geleend hebt) omgezet is een gift. Behaal je dit niet binnen tien jaar, dan zul je het gehele bedrag terug moeten betalen (met uitzondering van de eerste vijf maanden aanvullende beurs).

Bijverdienen
Studentenkorpsen, sociaal leven, schoolbanken bezet houden, als student heb je het al druk genoeg. Voor de student die er toch geen genoeg van kan krijgen is er een meevaller. De bijverdiengrens, die bepaalde hoeveel jij naast je studiefinanciering bij mocht verdienen, is komen te vervallen. Dit betekent dat je zo veel als mogelijk is bij mag verdienen.

Bijzondere gevallen
Wat nou als je geen ingezetenen bent in Nederland? Of wat als je een functiebeperking hebt? De overheid heeft voor elke mogelijke uitzondering een regeling bepaald. Zo heb je, wanneer je geen ingezetenen bent in Nederland, nog altijd recht op Studiefinanciering als je een verblijfsvergunning hebt. En voor mensen met een functiebeperking, zij hebben bijvoorbeeld recht op een extra jaar prestatiebeurs bij vertraging.