Kennisbank voor Studenten


Solliciteren

Solliciteren

Je hebt een stagebedrijf op het oog en je wilt heel graag stage lopen bij de door jou gekozen organisatie. Hoe zorg je er dan voor dat de organisatie voor jou kiest? Het solliciteren kan beginnen, stap voor stap richting jouw droomstage.

Sollicitatiebrief

Het is belangrijk te kijken naar de soort sollicitatie. Is het een open sollicitatie die je uit gaat sturen of stuitte je op een vacature? Het verschil voor het schrijven is dat je bij een vacature jezelf beter kunt promoten. Je weet hier namelijk wat ze zoeken, welke taken je uit zult voeren en wat de eisen zijn. Aan de hand hiervan kun je een overtuigende sollicitatiebrief schrijven, je wilt de organisatie tenslotte overtuigen voor jou te kiezen. Een open sollicitatie kan natuurlijk ook, het voordeel hiervan is dat je alle wapens in de strijd kunt gooien om jezelf te promoten op de manier die jij voor ogen hebt.

Schrijf een duidelijke opzet voor je sollicitatiebrief, vermeld hierin wat de gestelde eisen zijn aan je stage, de duur van de stage en laat vooral zien dat je daadwerkelijk geïnteresseerd bent in een bedrijf. De standaard opzet kun je telkens opnieuw gebruiken, maar pas je brief aan naar de missie en visie van een bedrijf en koppel hier jou motivatie aan. Op deze manier zullen bedrijven sneller voor jou kiezen.

Ook zul je origineel moeten zijn, wanneer ze de la met sollicitatiebrieven lostrekken, moet die van jou eruit springen. Print het op knalrood papier, als je solliciteert bij een supermarkt knutsel dan eens een kassa in elkaar en stop daar je brief in en zo voorts. Wedden dat ze jou sollicitatiebrief nooit meer vergeten?

Sollicitatiegesprek

Je brief was een hit binnen het bedrijf en je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Geen reden voor klamme handjes bij een goede voorbereiding. Je hebt als het goed is al research gedaan naar het bedrijf, maar ga eens verder dan alleen de website. Check referenties op het internet, kijk naar de marktpositie en hoe ze het doen binnen hun branche. Al deze dingen kunnen je helpen tijdens je sollicitatiegesprek.

Zorg dat je op tijd bij je gesprek bent, neem een keer een bus eerder, te laat komen is een echte no-go. Neem voor de zekerheid ook de contactgegevens van de contactpersoon mee, mocht er onverhoopt een sneeuwvlok op het spoor liggen kun je bellen dat je later bent.

Wees tijdens het gesprek vooral jezelf, ze moeten jou als persoon aannemen en niet iemand voor wie je je voordoet. Stel al je vragen die je tijdens je research hebt bedacht en durf aan het einde van het gesprek ook om feedback te vragen. Wellicht hebben zij tips voor je die je in het vervolg kunnen helpen. Waarschijnlijk krijg je nog niet direct te horen of je wordt aangenomen, bedrijven willen het vaak nog intern overleggen voor ze een besluit nemen.

Sollicitatiecode

Belangrijk om te weten is dat er een bepaalde sollicitatiecode is. Hierin staan regels die van toepassing zijn op sollicitaties. Zo mag de interviewer alleen relevante vragen stellen met betrekking tot de functie zoals opleiding, competenties etc. De interviewer mag geen vragen stellen over ziektes of toekomstplannen. Dit zou namelijk de keuze van het bedrijf kunnen beïnvloeden en iedereen heeft recht op een eerlijke kans op aanstelling.

Wees vooral niet te gespannen, een sollicitatiegesprek is vooral leuk. De organisatie is geïnteresseerd in jou, zie het als een compliment dat je wordt uitgenodigd. Je leert door te doen, dus ook bij sollicitatiegesprekken. Succes!


Laatst bekeken