Kennisbank voor Werkzoekenden
Wat houdt een proeftijd in?
In vrijwel elke eerste arbeidsovereenkomst tussen werkgever en werknemer is een proeftijd opgenomen. De proeftijd dient als kennismaking voor beide partijen. Je krijgt de kans het bedrijf te leren kennen inclusief de cultuur en tevens krijgt het bedrijf de kans jou beter te leren kennen. Je kunt van te voren namelijk nooit zeker weten of jullie de perfecte match zijn. Een proeftijd in de eerste arbeidsovereenkomst is niet verplicht.
Duur van een proeftijd
De duur van de proeftijd verschilt per arbeidsovereenkomst. Bij een vast dienstverband of bij een arbeidscontract van 2 jaar of langer is de proeftijd maximaal 2 maanden. Duurt de arbeidsovereenkomst langer dan 6 maanden, maar korter dan 2 jaar, dan is de norm één maand proeftijd. Dit geldt tevens voor een tijdelijk contract zonder einddatum. Wel is er een uitzondering betreffende tijdelijke contracten. Er kunnen andere afspraken gelden wanneer er een CAO van toepassing is. Bij een contract van 6 maanden of korter is het niet toegestaan een proeftijd te hanteren.
Opzegging gedurende kennismakingsperiode
Wat belangrijk is om te weten over de proeftijd, is dat er door beide partijen opgezegd kan worden gedurende de kennismakingsperiode, zonder dat hier een opzertemijn aan verbonden is. Er hoeft geen sprake te zijn van een redelijke grond voor de opzegging. Mocht je ziek worden gedurende de proefperiode, dan wordt de kennismakingsperiode niet verlengt met het aantal ziektedagen. De werkgever mag ook als je ziek bent de arbeidsovereenkomst beëindigen, echter niet omdat je ziek bent.
Een proefperiode is vooral erg nuttig voor beide partijen om de geschiktheid van de nieuwe werknemer te bekijken. Gebruik de proefperiode dan ook om te kijken of jij geschikt bent voor de organisatie en of de organisatie past bij jou.